Arkisto: ohjelma 2022

Arkisto: vuoden 2022 tapahtuman ohjelma

Tapahtumapaikka: Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampus (Myllypurontie 1)

Aika: 5.10.2022 klo 8.00-15.00

Ilmoittautuminen

Tapahtuma on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Tapahtumaan on rajallinen määrä paikkoja, otamme osallistujia mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu tästä >>

Ohjelma

Muutokset ohjelmaan ja aikatauluun mahdollisia.

8.00-8.30 Saapuminen Myllypuron D-talon aulassa

Tapahtumaan ilmoittautuminen Myllypuron kampuksen D-talon aulassa.
Tapahtumaan osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista.

8.30-9.00 Verkostoitumista, virittäytymistä, pientä naposteltavaa aamuun

Siirtyminen Ravintolasaliin ja virittäytymistä tunnelmaan Ravintolasalin näyttelyissä.

9.00-10.00 Keynote-puheenvuoro: Merkityksellisyyden kokemukset kestävän tulevaisuuden edellytyksenä

Arto O. Salonen (KT), Anna-Maria Isola (VTT) & Laura Huhtinen-Hildén (FT, MuM)

Hyvän elämän tavoittelussa viimeisten vuosikymmenten aikana on korostunut elintason parantamispyrkimykset. Ne ovat kuin kulissit näytelmässä. Kulisseja tarvitaan, mutta ilman hyvää juonta näytelmä ei ole näytelmä. Elämänlaadusta rakentuu elämän sisällöllinen rikkaus. Se perustuu asioihin, jotka ovat luonteeltaan runsaita, ehtymättömiä ja kaikkien ulottuvilla, kuten esimerkiksi luovuus, taidetoiminta ja merkitykselliset kokemukset esimerkiksi luonnossa tai tärkeän harrastuksen parissa. Puheenvuorossamme tuomme esiin, miten merkityksellisyyden kokemukset liittyvät kestävään hyvinvointiin –  kuinka elämän juoni kultivoidaan jokapäiväistä elämää kannattelevaksi.

Arto O. Salosen (KT) asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella sosiaalipedagogiikan professorina. Hänellä on kasvatustieteen dosentuuri Helsingin yliopistossa ja kestävän kehityksen dosentuuri Maanpuolustuskorkeakoulussa. Lisäksi Salonen on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.

Anna-Maria Isola (VTT) on osallisuuden kokemusten tutkija. Hän johtaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella osallisuuden kokemuksen tutkimusryhmää. Turun yliopistolla hän tutkii sosiaalityön oppiaineessa osallisuuden ja osattomuuden ylisukupolvisuutta sekä nuorten köyhyyskokemuksia. Isolalla on kestävän hyvinvoinnin ja osallisuuden dosentuuri Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan oppiaineeseen.

Laura Huhtinen-Hildénin (FT, MuM) asiantuntijuus liittyy kulttuurihyvinvoinnin edistämisen tietopohjan, rakenteiden ja koulutuksen kehittämiseen. Hän toimii Metropolia Ammattikorkeakoulussa tutkintovastaavana sekä yliopettajana ja tutkijana luovuuden, kulttuurin ja taidetoiminnan hyvinvointivaikutusten sekä musiikkikasvatuksen teemoissa.

10.15-11.15 Luovuus työelämässä -rinnakkaissessiot 1

Rinnakkaissessio on tunnin mittainen syventyminen yhteen tulokulmaan luovuudesta työelämässä. Ilmoittautumisen yhteydessä valitset mihin sessioon osallistut. Sessioissa on rajallinen määrä osallistujapaikkoja, joihin otamme ilmoittautumisjärjestyksessä.

Mitä osaamista tarvitaan työelämässä tulevaisuudessa?

Millaisille osaamisille on työelämässä tarvetta eri aloilla vuonna 2030? Sessiossa tutustutaan Opetushallituksen ennakointityöhön tulevaisuuden koulutus- ja osaamistarpeista sekä käydään läpi kesän 2022 toteutettujen osaamistarvekyselyiden tuloksia.

Session vetäjä: Vihtori Suominen työskentelee Opetushallituksen Ennakointi ja analyysi -yksikössä erityisasiantuntijana. Vihtori vastaa työssään osaamistarpeiden ennakoimiseen ja osaamisluokitteluun liittyvistä kysymyksistä.

Mitä on kulttuurihyvinvointi?

Tule kuulemaan tutkimustuloksia sekä keskustelemaan eri aloilla tehtävästä kulttuurihyvinvointia edistävästä työstä. Työpajassa on lyhyt tutkijan alustus ja sen jälkeen keskusteluosuus. Luovuuteen, taiteeseen, kulttuuriin ja luontoon liittyvät kokemukset edistävät kulttuurihyvinvointia. Sillä kuvataan monenlaista merkityksiä tuottavaa toimintaa ja niissä syntyviä jälkiä, joita taidetoiminnan lisäksi syntyy esim. urheilussa, nikkaroinnissa tai puutarhanhoidossa. Kulttuurihyvinvoinnin edistämistä voikin kiteyttäen kuvata erilaisten reittien mahdollistamisena luovuuden, kulttuurin ja taiteen äärelle ja näinollen ihmisen elämän merkityksellisyyden vahvistamisena. Tämä lisää kokemaamme osallisuutta, kuulumista ja kiinnittymistä itsemme ulkopuolella olevaan todellisuuteen.

Session vetäjä Laura Huhtinen-Hildénin (FT, MuM) asiantuntijuus liittyy kulttuurihyvinvoinnin edistämisen tietopohjan, rakenteiden ja koulutuksen kehittämiseen. Hän toimii Metropolia Ammattikorkeakoulussa tutkintovastaavana sekä yliopettajana ja tutkijana luovuuden, kulttuurin ja taidetoiminnan hyvinvointivaikutusten sekä musiikkikasvatuksen teemoissa.

Luovuus työhyvinvoinnin vahvistajana

Mitä on luovuus työn arjessa? Mitä luovuus työelämässä vaatii ja mitä se mahdollistaa? Millainen on luova työyhteisö? Voiko luova työote olla organisaation voimavara? Tule kuulemaan ja yhdessä pohtimaan, miten luovuus voi edistää työn mielekkyyden kokemusta ja työhyvinvointia. Työpaja sisältää myös toiminnallisuutta.

Session vetäjä Sanna Uusitalo on työnohjaaja, teatteri-ilmaisun ohjaaja, TM. Sanna työskentelee Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppilaitospappina. Lisäksi hän on yksi Suomen ammattitaitomaajoukkueen johtajista sekä Duo Lipereiden laulusolisti.

Luovuus johtamisessa – hitit ja hudit!

Mitä luova johtaminen on ja miten johtaa luovasti? Näihin kysymyksiin pureudumme dialogisella ja osallistavalla otteella. Keskustelun kautta osallistujat saavat voimavaroja arjen moninaisten tilanteiden ratkaisemiseen.

Session vetäjät: Raisa Varsta on voimavaraistava työnohjaaja, opetusalan moniottelija ja harhakuva taiteilija. Heidi Stenberg on johtamisen kehittäjä, opetusalan moniottelija ja terveyden edistäjä.

Liikunta, taide ja kulttuuri – yhteisellä asialla hyvinvoinnin ja työelämän edistämisessä?

Elina Pulli esittää oman näkemyksensä liikunnan, taiteen ja kulttuurin hyvinvointikuluttamisesta ja haastaa kuulijat tsekkaamaan, mitä oman boxin ulkopuolella on. Aihetta käsitellään käytännön esimerkkien lisäksi myös lavarunon muodossa.

Session vetäjä: FM, KM Elina Pulli työskentelee erityisasiantuntijana Espoon kaupungin kulttuuripalveluissa. Liikuntajärjestötaustansa takia, hän näkee taiteeseen, kulttuuriin ja liikuntaan liittyvässä hyvinvointipuheessa paljon yhteistä, mutta myös kummallisia vastakkainasetteluja. Niistä ja luovasta elämänasenteesta hän puhuu sekä työssään että lavarunoissaan, joita hän esittää nimellä Pulina Elli.

Miten löytää omat luovuuden tavat ja ottaa ne käyttöön sote-alan töissä?

Onko tärkeää pohtia omia persoonallisuuden piirteitä ja vahvuuksia? Miten voisin hyödyntää työssäni omia taitojani? Näiden kysymysten äärelle pysähdymme sessiossamme, jossa pääset pohtimaan ja keskustelemaan luovuuden tavoista tärkeänä osana omaa työhyvinvointiasi. Olet lämpimästi tervetullut.

Session vetäjinä toimii kolme Metropolian geronomiopiskelijaa. He ovat opintojensa loppusuoralla, joten näkemystä sotealan toimintaympäristöstä on kertynyt mukavasti. Opiskelijat tekevät syksyllä työharjoittelunsa HyMy-kylän monialaisessa ympäristössä kehittäen palveluja ikääntyneille asiakkaille yhdessä työelämän kanssa. Tämä tapahtuma on siis heille ja teille osallistujille hieno tilaisuus tavata kumppaneitamme.

Luovuus ja osallistuminen digitaalisessa tutkimus- ja kehitystoiminnassa

Osallistuvassa tutkimuskumppanuudessa on kyse siitä, että tutkijoiden lisäksi tutkimusaiheeseen liittyvät muut toimijat, kuten kokemusasiantuntijat, opiskelijat, opettajat, kehittäjät, yrittäjät, päättäjät, arkipäivän ihmiset – kenelle aihe on kiinnostava – ovat kumppaneina mukana tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioprosessin kaikissa vaiheissa. 

Millainen olisi digitaalinen toimintaympäristö, joka auttaa osallistuvan tutkimuskumppanuuden toteuttamista käytännössä? 

Entä miten voidaan tunnistaa piileviä ja luovia ideoita ja arjessa merkityksellisiä kehittämisen tarpeita? Tule mukaan yhteiskehittämään luovia mahdollisuuksia ja menetelmiä osallistua TKI-toimintaan. 

Session vetäjä: Harri Hahkala Metropolia Ammattikorkeakoulusta

Luovuuden hyödyntäminen työvalmennuksessa, työnhaussa tai uraohjauksessa

Millaisia luovia työkaluja osaamisen tunnistamiseen voisi olla? Miten auttaa näkemään ihmisen osaamista luovemmin ja laajemmin? Toiminnallinen paja, jossa hyödynnetään digitaalista luovuutta työllistymisen tarkastelussa.

Session vetäjät: Ulla Vehkaperä Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja Marko Haimilahti Sosped-säätiöstä vievät eteenpäin työpajaa aiheen äärellä.

Luovuus ammatissa, jossa on säänneltyjä toimintatapoja

Miten hyödyntää luovuutta osana työtä, jos työssä on paljon säänneltyjä toimintatapoja, byrokratiaa, protokollia tai työ ei muutoin ole lähtökohtaisesti luovaa tilaa antavaa? Tässä sessiossa työskennellään ja keskustellaan yhdessä näiden kysymysten äärellä.

Session vetäjät: Tämän rinnakkaissession järjestänä on Metropolian insinööriopiskelijoita.

Millaisia tunnetaitoja tarvitaan, jotta saa luovuuden kukkimaan?

Jokainen meistä on luova! Kun kaivat itsesi tunnekuopasta, johon pelko luovuuden puutteesta on voinut sinut ajaa, vahvistat luovuutta ruokkivia tunnetaitoja. Kurkista luovuuden tunnelähteille, jaa oivalluksia ja poimi vinkkejä antaaksesi luovuuden kukkia!

Session vetäjät: Tunnetaitojen äärelle opastavat ToimintaKonseptin valmentajat Virpi Haverinen ja Sari Laitinen. He ovat vuosien ajan auttaneet niin asiantuntijoita, esihenkilöitä kuin tiimejä kaivamaan parhaan itsestään esille ja onnistumaan omassa työssään.

Tilaa hyvinvoimiselle luovien menetelmien avulla

Työpaja sisältää toiminnallisia, tiedollisia ja rentouttavia menetelmiä. Työpaja on matka, jossa vuorotellaan sanallisen, analyyttisen ajattelun ja kehollisen, sanattoman ajattelun välillä. Prosessissa osallistuja löytää uusia ajattelun muotoja omaa jaksamistaan ja luovuuttaan tukemaan. Työpaja ei edellytä aiempaa osaamista luovista menetelmistä.

Session vetäjät kertovat itsestään: Teatteri-ilmaisun ohjaaja Jenni Hoppi:” Esittävän taiteen soveltaminen yhteisöihin ja ihmisille taiteen kentän ulkopuolella, on minun erityisosaamisalueeni ja kiinnostuksen kohteeni.”
Tanssitaiteen maisteri, pedagoginen asiantuntija Metsälintu Pahkin: ”Siellä, missä sanat loppuvat tai muuttuvat merkityksettömiksi, voi liikkeellä jatkaa ajattelua.”
Valmennusyrittäjä, työnohjaaja Tuuli Paltemaa: ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, sanottiin ennen. Tänään se on; luova ajatus (tai kaksi) päivässä pitää uupumisen loitolla.”

Taiteellisen ajattelun laboratorio

Käsittelemme ajankohtaista kysymystä taiteellisen ajattelun kautta. Teemme kollektiivista työskentelyä kuvataiteen keinoin, osallistujilla ei tarvitse olla mitään valmiuksia. Minun tilani, sinun tilasi – onko kenellekään mitään omaa tilaa? Käsittelemme näitä kysymyksiä taiteen keinoin. Työpaja koskettaa oman substanssialan yli ja on avoin kaikille. TYÖPAJA ON TÄYNNÄ!

Session vetäjä: Jaana Erkkilä-Hill Taideyliopistosta.

Koe, kokeile ja sovella – mielen hyvinvointia musiikkitoiminnasta

Työpajassa tutustutaan mielen hyvinvointia edistäviin monitaiteellisen musiikkitoiminnan muotoihin itse kokien, kokeillen ja soveltaen arjen asiakastyöhön eri ammateissa tai omaan elämään.

Session vetäjät: Sessiota vetävät omaishoitajien hyvinvointia luovan toiminnan avulla edistävän Uusia säveliä etsimässä -hankkeen tiimi Metropoliasta.

Valokuvia luovuudesta – mitä luovuus minulle työssä ja opiskeluissa merkitsee?

Tässä toiminnallisessa työpajassa tehdään historiallisella syanotypia-valokuvausmenetelmällä postikortti, johon voi myös kirjoittaa tekstin. Kuvista tehdään pieni näyttely ja postikortti, jonka osallistuja saa mukaansa. Kuvilla voi jakaa luovuuden inspiraatiota ja voimaa antavaa viestiä eteenpäin.

Session vetäjät: Työpajaa vetävät And Beyond – Miesten luovat polut työelämään -hankkeessa toimineet nuoret sekä graafisen alan osaajat, hanketyöntekijät Tom Serratti ja Pia Laiho Poikien Talosta.

Kauniit, kestävät ja osallisuutta edistävät elin- ja työympäristöt

Millainen elin- ja työympäristö tukee luovuutta? Millainen ympäristö vahvistaa osallisuutta, kauneutta ja kestävyyttä? Tule tähän työpajaan tarkastelemaan, millainen ympäristö olisi juuri sinun työllesi toimivin ja miten voimme kestävällä tavalla ja myös arjen mikroteoin tukea hyvien työympäristöjen kehittymistä.

Session vetäjät: Sessiota vetävät muotoilun moniammattilaiset Anna Muukkonen ja Päivi Keränen. Session sisältö liittyy EU:n Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteeseen, jonka tavoitteena on luoda kauniita, kestäviä ja osallisuutta vahvistavia elinympäristöjä, tuotteita ja elämisen muotoja. Aloite on osa EU:n Green Deal -ohjelmaa ja tunnistaa muotoilun, luovan osaamisen ja monialaisen yhteistyön avaintekijöiksi tulevaisuuden rakentamisessa.

Koe kampuskierros! Miten ympäristö inspiroi luovuuteen?

Tässä sessiossa pääset poikkeamaan Myllypuron ainutlaatuiseen kampusympäristöön oppaan johdolla. Keskustelevan kampuskierroksen aikana osallistujat pohtivat yhdessä, miten rakentamisessa huomioidut yksityiskohdat edistävät arjen merkityksellisiä kokemuksia oppimis- ja työympäristössä.

Session vetäjä: Kampuskierrokselle osallistujat johdattelee hyvinvointi- ja terveyspalveluja tuottavan oppimis- ja kehittämisympäristö HyMy-kylän koulutussuunnitelija Hermanni Ilpala.

11.30-12.30 Yhteistä ohjelmaa Ravintolasalissa

Inspiraatio-esitys: Kokemuksia luovuudesta – saamme vieraita Lahden seudulta, jotka esittävät inspiroivan esimerkin luovuuden merkityksestä arjen tukena.

Keynote-puheenvuoro: Musiikki, mieli, keho ja aivot – miten musiikki meitä vahvistaa?
Suvi Saarikallio (FT)

Musiikki tavoittaa meidät sanattomalla, mutta varsin voimakkaalla tavalla. Jaettu syke yhdistää, äänensävyt muokkaavat tunnetilaamme ja aivot aktivoituvat monitasoisesti. Puheenvuorossa esitellään viimeaikaista musiikinpsykologista tutkimusta siitä, millä tavoin musiikki toimii tunne-elämämme voimavarana ja vahvistaa yhteyttä niin omaan itseemme kuin toinen toisiimme. Tutkimustietoa pohditaan suhteessa arjen tilanteisiin ja musiikin mahdollisuuksiin vahvistaa hyvinvointia vauvasta vaariin.

Suvi Saarikallio on musiikkikasvatuksen apulaisprofessori Jyväskylän yliopistosta. Saarikallio on kansainvälisesti tunnettu musiikinpsykologian tutkija, joka on tarkastellut erityisesti musiikin tunnetasoisia vaikutuksia. Saarikallio toimii Music, Mind, Body & Brain huippututkimusyksikössä ja johtaa EU-rahoitteista MUSICONNECT-hanketta musiikista nuorten voimavarana.

12.30-13.30 Lounas Metropolian Sodexo-ravintolassa (omakustanne)
ja siirtyminen iltapäivän rinnakkaissessioihin

13.45-14.45 Luovuus työelämässä -rinnakkaissessiot 2

Iltapäivän rinnakkaissessioiden tarjonta koostuu samasta sessiotarjonnasta kuin aamupäivällä (ks. ylempää). Osallistuja voi siis osallistua tapahtuman aikana kahteen erilaiseen rinnakkaissessioon. Omat sessiot valitaan ilmoittautumisen yhteydessä.


15.00 Tapahtuma päättyy