
Ohjelma
Ohjelmaan tulossa lisäyksiä ja täydennystä!
8.00-9.00
Ilmoittautuminen klo 9.45-10.30 rinnakkaisesti tapahtuviin puheenvuoroihin sekä klo 11.00-12.15. tapahtuviin rinnakkaisiin työpajoihin. Voit valita yhden molemmista. Työpajoissa on rajallinen määrä paikkoja, joten tulethan ajoissa paikalle ilmoittautumaan!
9.00-9.25
Tervetulosanat ja avauspuheenvuoro
9.25-9.35
Nähdyksi – tanssiteos, Kaaos Company
9.35-9.45
Siirtyminen rinnakkaisesti tapahtuviin puheenvuoroihin
9.45-10.30
Puheenvuorot:
1. Keynote speech: Creativity, ethics, and social change. How do creative practices support social change? How can change be pursued through creativity, and what kind of social, ethical, and pedagogical skills do creative encounters require? How to develop a creative mindset for responsible and influential social action?
Eeva Siljamäki – Postdoctoral researcher, University of Jyväskylä & Kone Foundation
2. Puheenvuoro: Resilienssin vahvistaminen muutoksen ajassa – Mitä resilienssi tarkoittaa? Miten jokainen voi vahvistaa sisintään. Esimerkkejä planetaarisen hyvinvoinnin vahvistamisesta sosiaali- ja terveysalalla.
Saara Lilja – Valokuvataiteilija ja planetaarisen hyvinvoinnin kouluttaja (MMT, FM)
3. Puheenvuoro: paneelikeskustelu – Mistä hyvät ideat syntyvät?
Paneelin puheenjohtaja: Johanna Niemi, Asiantuntija, CuWeRE/Metropolia AMK
10.30-11.00
Siirtyminen rinnakkaisessioihin
11.00-12.15
Toiminnalliset ja syventävät rinnakkaisessiot:
1. Miten vahvistan resilienssiäni? Tule mukaan taiteiden ja tieteiden väliselle matkalle luontovalokuvien mystiseen maailmaan. Saara Liljan ensimmäinen valokuvataidenäyttely Maapallo polullani virittää luovuuskeskustelua.
Työpajan ohjaa Saara Lilja: Valokuvataiteilija ja planetaarisen hyvinvoinnin kouluttaja (MMT, FM)
2. Digipalveluiden tulevaisuus tehdään nyt – tule mukaan ikääntyneiden laadukkaiden digipalveluiden rakentamiseen! Millainen on oikeasti hyvä ja toimiva digitaalinen palvelu? Tule työpajaan pohtimaan, mitä digipalveluiden laatu tarkoittaa käytännössä: onko kyse vain määristä vai myös merkityksellisistä kokemuksista? Tässä työpajassa etsimme vastauksia yhdessä – erityisesti ikääntyneiden näkökulmasta. Digipalveluiden laatuun pureutumisen lisäksi luomme työpajassa ratkaisujavaihtoehtoja, joissa teknologia tukee arkea aidosti ja inhimillisesti. Tule ideoimaan, keskustelemaan ja rakentamaan parempaa digihuomista!
Työpajan ohjaa Panu Karhinen: ”Olen yhteiskehittelystä, ikääntymisen teemoista ja teknologian elämään istuvasta roolista innostuva geronteknologian asiantuntija. Metropoliassa toimin tki- hankkeissa asiantuntijana, hyvinvoinnin osaamisalueella lehtorina ja tiimivastaavana.”
3. Mehua etsimässä – ääni haavoittuvasta asemasta – Millaista on hakea paikkaansa yhteiskunnassa, kun oma polku on mutkikas tai katkolla? Mistä löytyy voimaa ja mehua arkeen? Olo-Tila-hankkeen lyhytelokuva Mehua etsimässä on syntynyt yhdessä haavoittuvassa asemassa olevien aikuisten kanssa – niistä kokemuksista, jotka harvoin nousevat tilastoihin tai uutisiin. Työpajassa elokuvan katsominen toimii lähtölaukauksena keskustelulle. Pajan aikana käytetään toiminnallisia menetelmiä, joiden kautta osallistujat pääsevät reflektoimaan elokuvan teemoja ja jakamaan omia kokemuksiaan tai oivalluksiaan.
Työpajan ohjaa Jouni Piekkari: Asiantuntijalehtori, Olo-Tila – Osallisuutta, osaamista ja toiminnallisuutta – hanke / Metropolia Ammattikorkeakoulu
4. Sanojen supervoima – löydä, luo, oivalla! Millaisia tarinoita ja ajatuksia sinussa jo on – kenties sellaisia, joita et ole vielä ehtinyt sanoittaa? Tässä työpajassa pysähdymme hetkeksi tutkimaan, mitä kaikkea pinnan alla elää. Teemme yksin ja yhdessä helppoja, matalan kynnyksen kirjoitusharjoituksia, jotka eivät vaadi aiempaa kokemusta. Saat mahdollisuuden vahvistaa itsetuntemusta, löytää uusia näkökulmia ja sanoittaa omia ajatuksia ja tunteita tavalla, josta on iloa ja hyötyä opinnoissa, työssä ja omassa arjessa. Tervetuloa löytämään sanojen supervoima – omalla tyylilläsi!
Työpajan ohjaa Annamari Typpö: ”Olen kirjallisuusterapeutti ja sanataideohjaaja, jonka intohimona on sanojen voima. Olen ohjannut lukuisia luovan kirjoittamisen työpajoja eri kohderyhmille, aina lempeällä otteella, turvallista tilaa luoden ja rohkeasti yhdessä oivaltaen. Työssäni yhdistyvät kielellinen herkkyys, tunneäly ja syvä kiinnostus ihmisten tarinoihin. Uskon, että jokaisella meistä on sisällään sanoja, jotka ansaitsevat tulla kuulluiksi.”
5. Tulevaisuuden tutkimista soveltavan taiteen keinoin – Jos osaat kuunnella, piirtää viivaa, kirjoittaa sanoja ja puhua, olet tervetullut tähän työpajaan. Tule piirtämään yhdessä mahdollisuuksien maisemasi! Luomme viivoja piirtämällä yhteisiä mahdollisuuksien karttoja, joita tarkastelemalla voi löytyä yllättäviä asioita. Huomataan toisemme ja uudet alut ja nuput, jotka ovat vielä piilossa. Ei pihtailla ideoita eikä jäädä jumiin. Katsotaan eri näkökulmista! Tutkitaan yhdessä jo olemassa olevia ilmiöitä, havaitaan uusia ja jaetaan niitä myös muille. Pienestä yksityiskohdasta, jonka löydämme yhdessä, saattaa tulevaisuudessa syntyä monta uutta uratarinaa, yritysideaa tai jotain ihan muuta. Sinä päätät!
Työpajan ohjaa Raili Heikkilä – Kulttuurikätilö: Kulttuurikätilö auttaa Sinua synnyttämään jotakin, mitä ei vielä ole olemassa. Meissä kaikissa on tarvittava luovuus. Toisinaan tarvitaan apua sen esiintuomiseen. Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija, teatteri-ilmaisun ohjaaja (YAMK), työnohjaaja.
6. Aivokuntosali – Unohda kuntopyörät ja kahvakuulat hetkeksi ja tule aivokuntosalille kasvattamaan harmaan aineen hauista. Täällä jumpataan synapseja vetreiksi rytmin ja musiikin, liikkeen ja leikin avulla. Personal brainer laittaa kehon ja aivopuoliskot töihin ja luo yhteyksiä ihmisten ja hermosolujen välille. Tervetuloa harjoittamaan hoksottimet huippukuntoon!
Personal brainerina toimii Metropolian vanhustyön lehtori Heidi Oilimo, jolle kulttuurihyvinvointi on sydämen asia. Vuosien varrella Heidi on ohjannut musiikkisisältöistä ryhmätoimintaa kaikenkarvaisille porukoille, hoitajista kuoronjohtajiin ja vauvoista vaareihin.
7. Musiikkikasvatus osana kiusaamisen ehkäisyä – Millaisia mahdollisuuksia musiikkikasvatus tarjoaa kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen? Tässä työpajassa syvennytään musiikin voimaan yhteisöllisyyden rakentajana, tunteiden sanoittajana ja vuorovaikutuksen vahvistajana. Työpaja tarjoaa käytännönläheisiä esimerkkejä ja toiminnallisia menetelmiä, joiden avulla musiikillista toimintaa voidaan hyödyntää turvallisemman kouluympäristön tukemisessa. Osallistujat pääsevät pohtimaan omaa rooliaan ohjaajana ja kasvattajana sekä jakamaan kokemuksiaan kiusaamiseen liittyvistä tilanteista.
Työpajan ohjaa musiikkikasvattaja (MuM) ja muusikko Eerika Grof, joka aloittelee väitöstutkimustaan Jyväskylän yliopistoon. Tutkimuksessaan Eerika tarkastelee, millä tavoin musiikkikasvatuksen korkeakouluopinnoissa voidaan yhteisöllisesti kehittää pedagogisia lähestymistapoja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn opetustyössä ja millaisia nämä keinot voivat olla. Tutkimuksen päätavoitteena on musiikkikasvattajien ammatillisen kompetenssin kehittäminen.
8. You are a musician! This workshop begins with a simple and accessible collaborative music-making experience. We will then reflect together upon the boundaries of music/sound and musician/non-musician. My objective is for participants to leave the session feeling a closer connection to their musical self.
The workshop is led by Jean-Philippe Després: ”I’m a researcher and professor at Université Laval (Québec, Canada), where I currently head the Master’s and Ph.D. programs in music education. I played music in bands for more than ten years before starting my formal music training, which might have set the stage for my interest in creativity, learning through play, and inclusive education.”
12.15-13.45
Omakustannelounas, joka on mahdollista nauttia Myllypuron kampuksen Metka Caféssa tai Opiskelijaravintola Sodexossa.
13.45-15.00
Opiskelijaryhmille fasilitoitu loppureflektio. Tapahtumaan osallistuville ammattilaisille luvassa muuta ohjelmaa.
OHJELMA TÄYDENTYY!